Standardfrakt 39 kr - Fri frakt över 350 kr - Snabb leverans

Teas Teskola

Har du någon gång funderat på hur länge de olika tesorterna egentligen ska dra innan det är klart, hur varmt vattnet ska vara för att få ut den optimala tesmaken, eller vilket te som egentligen är bäst att dricka innan läggdags? Här kommer förhoppningsvis de svar du letat efter!

Svart te 
Svart te är den internationellt sett vanligaste typen av te och dominerande på världsmarknaden, men såklart även svenskarnas favorit. Det svarta teet erhåller sin färg då man vid tillverkning låter tebladen oxidera fullt ut och den här processen resulterar i att teet får sin karakteristiska rödaktiga färg. Då teet har oxiderats under tillverkningen resluterar det i ett te med en starkare och fylligare smak kontra andra tesorter som inte har oxiderats under en lika lång tid. Smakupplevelsen blir därav kraftigare.

Svart te innehåller flertalet olika hälsofrämjande egenskaper och nyttiga ämnen. Det innehåller exempelvis antioxidanter som kallas flavonider vilka förhindrar skadliga radikaler från att förstöra våra celler. Det svarta teet innehåller en hög dos av dessa välgörande flavonider som resulterar i att kroppen mår bra av ett kontinuerligt intag av drycken.

Då man vid framställning av svart te låter det oxidera fullt ut så inneåller det svarta teet mest koffein av alla tesorter. Om du önskar ett te med ett högt koffeininnehåll ska du välja svart te kontra exempelvis grönt te som innehåller ungefär hälften mängd koffein alternativt Rooibos som ej innehåller koffein.

Egenskaper
- Kraftig och distinkt smak
- Lång oxideringsprocess
- Hög koffeinhalt

Bryggning
Dragningstid: 5 minuter
Vattentemperatur: Ca 100 grader


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Grönt te
Det gröna teet är den äldsta av alla tesorter och kommer ursprungligen från Kina där man druckit drycken i mer än 4000 år. Vid framställning av det gröna teet låter man inte bladen oxidera vilket resulterar i ett te med mildare smak samt att tebladen bibehåller flertalet av de nyttiga ämnen som är helt naturligt förekommande.

Grönt te har under senare tid fått mycket uppmärksamhet i media för dess hälsofrämjande fördelar som fyller våra kroppar med nyttigheter. Det gröna teet innehåller väldigt mycket antioxidanter och polyfenoler som återfinns i teet har påvisat sig vara bra för både hjärta och immunförsvar. Det sägs även att Polyfenolerna skyddar kroppens DNA samt kroppens celler mot exempelvis celldöd och åldersrelaterade sjukdomar. Det sägs även att grönt te ökar ämnesomsättningen och främjar en hälsosam viktnedgång. Om du vet om att du är känslig mot koffein så är en kopp grönt te också att föredra kontra en kopp med svart te då den innehåller hälften mängd koffein. Grönt te dricks inte bara för att det är nyttigt och erbjuder många hälsofördelar utan också för dess mycket uppskattade smak!

Egenskaper
- Grönt te innehåller mycket antioxidanter och mineraler
-Grönt te innehåller en låg koffeinhalt, ungefär hälften av en kopp svart te
-Grönt te hjälper celler att läka
-Grönt te stärker immunförsvaret

Bryggning
Dragningstid: 3 minuter
Vattentemperatur: Ca 80 grader


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rooibos – Rött te
Rooibos vilket ibland kallas rött te är ett koffeinfritt örtte som har en kvastliknande form som härstammar från Sydafrika. Rooibos är egentligen inte ett te utan kommer från en buske som heter Aspalathus Linearis och inte från den vanliga tebusken som andra tesorter härstammar från. Till skillnad från andra tesorter innehåller det röda teet inget koffein och kan därav med fördel drickas på kvällen.

Rooibos får sin röda färg av att man i tillverkningsprocessen låter löven fermenteras. Ordet Rooibos kommer från ett av Sydafrikas inhemska språk och betyder röd buske. Det finns även en variant av Rooibos som kallas grön Rooibos, Greenbos. Skillnaden är att det gröna rooibos teet inte är fermenterat och därav inte erhåller den röda karateristiska färgen.

Egenskaper:
- Söt kraftig distinkt smak
- Fri från koffein

Bryggning
Dragningstid: 4-6 minuter.
Vattentemperatur: Ca 100 grader.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vitt te
Det vita teet härstammar från tebusken och odlas främst i Indien och Kina. Varför det kallas vitt te är från de silvervita strån som finns på de fina skotten på tebusken vilket ger tebusken ett vitaktigt utseende. När det vita teet produceras görs detta oftast på ett väldigt varsamt sätt och därav behålls tebladens naturliga smak, form och arom. Till skillnad från svart te så tillåts inte tebladen oxidera under tillverksningsprocessen utan teet torkas under en längre tid på låg temperatur. Då vitt te under framställningen hanteras vatsamt så erhåller det många nyttigheter, antioxidanter och näringsämnen som finns kvar i tebladen. Vitt te är därav ett av de nytigare te som du kan dricka. Smaken beskrivs som mild och behaglig.

Det vita teet är en av de nyttigaste tesorterna och har generellt ett högre näringsinnehåll i jämförelse med andra testorter. Detta då det vita teet under tillverkningsproccesen inte bearbetas på samma sätt vilket resulterar i att teet behåller det mesta av näringsämnena. Vitt te innehåller mycket antioxidanter och det sägs att det stärker imunförsvaret.

Egenskaper
- Mjuk och exklusiv smak
- Låg koffeinhalt
-Innehåller mycket antioxidanter

Bryggning
Dragningstid: 7-8 minuter
Vattentemperatur: 70-80 grader

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Förvaring av ditt te
För bästa hållbarhet rekommenderas förvaring i tätförslutande teburk i svalt utrymme.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tesil
Prova vår populära tesil i rostfritt stål! En tesil som garanterar ett perfekt bryggresultat.Tebladen får plats att expandera och "simma runt" i vattnet för bästa smakutveckling. Perfekt för Rooibos och småbladiga teer. Passar alla tekoppar. Den här tesilen är ett måste för alla seriösa tedrickare!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Förkortningar - Används för att beskriva tebladen 
FBOP: Flowery Broken Orange Pekoe – Grövre, delade teblad
FOP: Flowery Orange Pekoe – Hela teblad
FP: Flower Pekoe - Rullade teblad
CTC: Crushed Teared Curled – Finfördelade teblad